Davetli Konuşmacılar

 

İşlemci Tasarımı Çalıştayı'na davetli konuşmacıları ağırlamaktan onur duyarız!

 

Kemal Ebcioğlu

 

Global Supercomputing Corporation, Yorktown Heights, NY, ABD

http://vcard.acm.org/~kemal.ebcioglu

Bulutsal Süperbilgisayarların Yakın Gelecekteki Evrimi Hakkında

Amazon Web Services ve Microsoft gibi büyük firmalar tarafindan bulutta FPGA'lerin kullanıma açılması ya da açılacağının ilan edilmesi, hesaplamaları yakın gelecekte temelden değiştirebilecek, yeni heyecan verici araştırma fırsatlarını ortaya çıkarmıştır. Bu konuşmada, teknik olmayan uygulamalar da dahil herhangi bir yazılım uygulamasını, bu uygulamanın teorik maksimum hızına yakın bir şekilde donanımla hızlandıran, FPGA ya da ASIC tabanlı güç verimli özel amaçlı süperbilgisayar veri merkezleri vizyonu anlatılacaktır.

Patentli derleyici teknolojimiz, herhangi bir yazılım uygulamasının tek izgeli ardışık kodundan başlayarak özel amaçlı senkronizasyonlar sayesinde birlikte çalışan bir çok donanım izgesinden oluşan çok yongalı bir donanım hiyerarşisini yazmaç aktarma düzeyinde yaratmaktadır. Derleyicinin yaptığı bağımlılık analizi ile uygulamanın belleği parçalara ayrılmakta ve farklı bellek parçaları arasında tutarlılık donanımı gerekmemektedir. Dolayısıyla daha güç verimli ve daha basit özel amaçlı bellek mimarileri ortaya çıkmaktadır.

Bir işlemci mimarisi de son tahlilde bir komut kümesi yorumlayıcısı (instruction set interpreter) yazılım uygulaması için bir hızlandırıcıdır. Uygulama hızlandırma teknolojimizin ölçeklenebilir ve yeni mimari özellikleri olan çok çekirdekli bir RISC-V işlemcisinin üretilmesi için kullanılmasına da değinilecektir.

 

 Kemal Ebcioğlu Biyografi:

Kemal Ebcioğlu 1986-2005 yılları arasında ABD'de Yorktown Heights, New York'taki IBM Thomas J. Watson Araştırma Merkezinde bilgisayar donanımı mimarisi, eniyileme yapan derleyiciler ve yüksek düzeydeki paralel programlama dilleri üzerine araştırmalar yaptı. Dr. Ebcioğlu IBM Araştırma bölümünde VLIW ve DAISY paralel bilgisayar araştırma projeleri dahil olmak üzere ince taneli paralel bilgisayarlar konusunda bir çok proje yönetti. IBM'deki en son görevi olarak ABD Hükumeti (DARPA - Advanced Research Projects Agency) tarafından finans desteği sağlanan Üstün Üretkenlikli Bilgisayar Sistemleri/PERCS (High Productivity Computer Systems/Productive, Easy-to-use, Reliable Computing System) ismindeki süperbilgisayar araştırma projesinde 40 kişi içeren 'Programming Model and Tools' alanının eşbaşkanlığını yaptı. 2006 yılında IBM'den emekli oldu ve New York'ta Global Supercomputing Corporation'ı ve Türkiye'de Eskişehir'de Erendiz Süperbilgisayar Sanayi ve Ticaret Limited Şirketini kurdu.

Dr. Ebcioğlu'nun 70'den fazla teknik yayını ve 20 ABD patenti bulunmaktadır. IFIP International Federation for Information Processing)'de Working Group 10.3 (Concurrent Sytems)'in 2001-2006 yıllarında başkanlığını yaptı. Ayrıca ACM (Association for Computing Machinery)'in bilgisayar mikro- mimarisi üzerinde uzmanlaşan SIGMICRO kuruluşunun 1999-2005 yıllarında başkanlığını yaptı. Ebcioğlu paralel bilgisayarlar ve bilgisayar mimarisi üzerine bir çok kongrenin genel başkanlığını, yürütme komitesi başkanlığını, ve program komitesi başkanlığını yaptı. Programlamada yüksek üretkenlik sağlayan yüksek başarımlı sistemler, bellek duvarı (memory wall) başarım engelinin aşılması, 'parallel utility computing', ve 'dynamic binary translation and optimization,' şu andaki araştırma ilgi alanlarına giren konulardır. Ebcioğlu bilgisayar bilimleri doktorasını 1986'da 'State University of New York at Buffalo'dan aldı.

Dr. Ebcioğlu 2013 yılında ABD'de IEEE (Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü) Computer Society kuruluşundan “B. Ramakrishna Rau” ödülünü aldı. Bu ödül bilgisayar mikro mimarisi ve derleyicilerle kod üretilmesi konularında önemli katkılar için verilmektedir.

Ek bilgi için bkz.http://vcard.acm.org/~kemal.ebcioglu

 

 

 

Frank Kağan Gürkaynak

İşlemci Tasarımında Açık Sistemlerin Geleceği: PULP Projesinden Öğrendiklerimiz

2013 senesinde, ETH Zürich’teki grubumuz enerji verimi yüksek islemci tasarımına yönelik PULP projesini başlattı. İlk günden itibaren, projenin temel taşlarından birisi bu konudaki çalışmaları yasal sınırlar içerisinde mümkün olduğu kadar açık olarak yürütmek oldu. 2015 senesinden itibaren geliştirdiğimiz mimarilerde tanımı (ISA) açık olan RISC-V çekirdekler kullanmaya başladık.

PULP projesinde bugüne kadar 36 değişik ASIC tasarlandı ve üretime gönderildi. Açık olarak paylaştığımız sistemler, gerek akademik ortamlarda, gerek endüstriyel uygulamalarda kullanım gördü. PULP projesi aracılığı ile beraber çalıştığımız gruplar arasında Google, IBM, Siemens, Huawei gibi büyük şirketler ve çeşitli ülkelerde yer alan KOBI’ler yer alıyor.

Bu sunumda, PULP projesi hakkında kısa bir bilgi verdikten sonra, açık kaynaklı sistemler üzerindeki tecrübelerimizi paylaşacağım. Neden açık kaynaklı sistemler kullanıyoruz, bundan nasıl faydalanabiliyoruz, hangi sorunlar ve sınırlamalar ile uğraşıyoruz konularını açıklayacağım.

 

 F. Kağan Gürkaynak Biyografi:

Frank Kağan Gürkaynak, İstanbul Teknik Üniversitesi mezunudur. Master derecesini Elektronik Ve haberleşme mühendisliği bölümünden aldıktan sonra, Amerika ve İsviçre’de çalışmalarına devam etti, 2000 yılından beri İsviçre’de ETH Zürich’te çalışmaktadır. Burada Prof. Luca Benini ile beraber Digital Circuits and Systems Laboratuvarında, yüksek verimli işlemci tasarımı konusunda çalışmakta ve aynı zamanda ETH Zürich bünyesinde yer alan Microelectronic Design Center’in yöneticiliğini yapmaktadır.